top of page
Merja niemi

Jag är en ciceron.

Redan som liten var det en självklarhet att jag skulle ta ansvar för att leda och visa vägen, det började med mina yngre kusiner, folkdansgruppen sen blev det laguppdelningar på gården o.s.v.

När min syster gick i skolan så var det inte bara förhören jag gjorde med henne utan även ”låtsasprov” för att jag ville att hon skulle lyckas med proven i skolan. I gymnasiet var jag aktiv på kvällarna med att hjälpa klassen med invandrare att lära sig svenska och få en social bas. Senare när jag kom in i arbetslivet var det självklart för mig att jag stöttade mina medarbetare till att ta ”steget” när de var osäkra med sina val i livet. Att vara en vägvisare för andra ger mig kraft och energi. Att bidra och sträva efter att andra hittar sina berättelser som dom sen äger och använder för att blicka framåt och bygga på något nytt ger mig mening.

 

Anledningen till varför jag gör det jag gör idag handlar om att alla händelser i mitt liv har lett mig hit. Det är ett privilegium för mig att få ett förtroende och tillit att få vara med i processer där personer vill ta ansvar på ett äkta och genuint sätt för sitt eget växande, utveckling och att våga lita på sig själv och sin förmåga.

Den röda tråden i mitt liv har handlat om att inspirera, engagera och peppa alla i min omgivning. Att hjälpa andra att nå det som de vill uppnå oavsett det är i karriären eller i privatlivet. Det som driver mig är en stark vilja och tro på andras potential och kapacitet. De egenskaper som för mig framåt är att jag är värderingsfri, generös, prestigelös, osjälvisk och opportunistisk. Min absolut starkaste värdegrund är positiv människosyn.

Min bakgrund kommer från en lång erfarenhet av ledande befattningar inom hotellnäringen där de mjuka värdena, människorna, står i centrum. Jag upplevde dock att det som behövde utvecklas var att arbeta och satsa fullt ut på att hitta potentialen hos medarbetarna för att påverka utvecklingen och resultatet. I praktiken finns det många utmaningar så som känslor och beteenden men även andra svårigheter som hindrar personer att nå resultat. Varför? Jo, för att lyckas fullt ut är det bra att man börja med individerna och hjälpa dem att hitta sin egen kompass.

Jag är uppvuxen i Sverige men född i Rovaniemi, Finland. Det finska blodet finns i mig, helt klart, liksom den finska sisun som aldrig går ur mig, men Sverige har landat i mitt hjärta och därför är jag här för att stanna. Jag tar gärna en bastu för att ‘svettas ut’ det gamla och för att känna mig som ny igen. Att ha balans är viktigt för mig!

Jag älskar citat. En av mina favoriter är absolut Carpe Diem – Fånga dagen. Vi vet inget om morgondagen, så ta tillvara på den här. Gör en bra dag, ta ansvar för hur du vill att den ska bli.

Merja Niemi

”Jag vet att när du hittar till ditt äkta jag så får du svaren på vad som är viktigt för dig, vad som ger dig kraft och energi men även vad som gör dig lycklig. Att vara med i processer där personer strävar efter, på ett genuint sätt, att växa, utvecklas, våga vara och litar på sig själv och sin förmåga, det är anledningen till varför jag gör det jag gör idag. Som storycatcher tror jag på att alla har en kompass i sig -  det gäller bara att hitta den!”

Merja Niemi

bottom of page